Hazánkban immár 26 éve rendezik meg a Simonyi Zsigmond Kárpát-medencei helyesírási versenyt, Magyarország legrangosabb nyelvtanversenyét, amelyen 5-8. osztályos nyelvészpalánták mérik össze helyesírási tudásukat. Az iskolai fordulók legkiemelkedőbben teljesítő tanulói a vármegyei fordulón, majd a vármegyei és határon túli fordulók első helyezettjei (6 ország magyarlakta területeinek legjobb helyesírói!) a Kárpát-medencei döntőn „vívnak tollpárbajt” egymással szemben.

A gyulai Karácsonyi János Katolikus Általános Iskola 2012-től kapcsolódott be a Simonyi Zsigmond Kárpát-medencei helyesírási versenybe kimagasló eredményességgel. A számtalan magyarverseny közül ez a verseny az iskolában folyó magyaros tehetséggondozás legkiemelkedőbb területe, a legkiválóbb nyelvtanosok kedvenc megmérettetése, vagy ahogy magunk között emlegetni szoktuk: a „Magyarversenyek Királynője”. Az utóbbi tizenegy esztendőben minden megyei fordulón lépett karácsonyis diák a képzeletbeli dobogóra, azaz lett 1-3. helyezett, legtöbb évben több tanuló is. Eddig kilenc alkalommal képviselte karácsonyis diák Békés vármegyét a Kárpát-medencei döntőn, ebből 8 alkalommal benne voltunk az első tízben, három évben pedig megnyerte tanítványunk a Kárpát-medencei döntőt. A legsikeresebb pedagógusokat Arany és Gyémánt Oklevéllel, a legkimagaslóbb eredményekkel büszkélkedő iskolákat Simonyi Zsigmond-serleggel jutalmazzák évről évre.

A Karácsonyi János Katolikus Általános Iskolát a tavalyi tanévben, a 25. jubileumi Kárpát-medencei döntőn eredményes tehetséggondozásért Simonyi Zsigmond-serleggel tüntette ki a Magyar Nyelvtudományi Társaság.

Idén különösen nagy örömet szerzett, hogy a vármegyei fordulót 5. és 6. évfolyamon is karácsonyis diák nyerte, így két tanulónk is részt vett a hagyományosan májusban megrendezett Kárpát-medencei döntőn: Sárosi Tamás 5. évfolyamos és Gyurkovics Attila Kristóf 6. évfolyamos diákjaink.

  1. május 20-án, a XXVI. Kárpát-medencei döntőn, melyet Budapesten, a Károli Gáspár Református Egyetem Pedagógiai Karán rendeztek meg, 6 országból összesen 140 tanuló vett részt!

EREDMÉNYEINK:

Sárosi Tamás az 5. évfolyamon 1. helyezést,

Gyurkovics Attila a 6. évfolyamon 9. helyezést ért el.

Szívből gratulálunk nekik, büszkék vagyunk rájuk!