„A mese mindegy, a mese mindig ugyanaz.

A mesélés mikéntje és az érzelmi töltet, csakis ez a lényeg!”

/Cserna-Szabó András/

 

Idén 16. alkalommal rendezte meg a Mogyoróssy János Városi Könyvtár és az Erkel Ferenc Kulturális Központ a Mátyás király megyei monda- és mesemondó versenyt a gyulai vár lovagtermében. Idén újból szép számmal, 17 alsós és felsős általános iskolás diák mérettette meg magát. A versenyre Gyomaendrődről, Elekről és Gyuláról jelentkeztek 4. és 5. osztályos gyerekek, akik vezetett vártúrán is részt vehettek a délelőtt folyamán.

Kovács Ágnes szervező elmondta, Mátyás királyról szóló meséket és mondákat vártak a gyerekektől, akiket Harangozó Imre néprajzkutató, mesemondó, tanár, Varga Enikő magyar szakos tanár és Japport Ferencné nyugalmazott óvodapedagógus, a Bizseri Bábcsoport vezetője értékelt.

A patinás helyszín, a korhű, reneszánsz jelmezbe öltözött szervezők és zsűritagok feledhetetlenné tették a rendezvényt mind a gyermekek, mind az őket kísérő szülők és felkészítő pedagógusok számára egyaránt.

A Karácsonyi János Katolikus Általános Iskola 5. B osztályos tanulója, Sárosi Tamás Mátyás király és a pásztor (A lebbencs) című mondájával, kreatív, története témájával összhangban lévő jelmezével, kimagasló, szerephű, természetes előadásmódjával 1. helyezést ért el.

Hálát adunk Istennek a szép eredményért!

Szívből gratulálunk Tominak, tehetséges ifjú mesemondónknak!

felkészítő tanár: Mári Zoltánné Mészáros Andrea (Karácsonyi János Katolikus Általános Iskola)