Learn Values Live Virtuous!

Diákjaink az eTwinning programban 

2016 novemberétől a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium is csatlakozott az Európai Bizottság által 2005-ben indított eTwinning programhoz, amelynek keretében gimnáziumunk tanulói az elmúlt tanévekben két sikeres nemzetközi projektben vettek részt.

A 2022/23-as tanévben új lehetőség kínálkozott a nemzetközi kooperáció tovább folytatására. Meghívást kaptunk török, bolgár és román oktatási intézmények által elindított ’Learn Values Live Virtuous!’ elnevezésű nemzetközi projektben való részvételre. A projekt megálmodói központi témául az egyetemes emberi értékeket választották,  mint például a szeretet, tisztelet, empátia, patriotizmus, stb. A tanulók projekt tevékenységei minden hónapban két értéket jártak körül. A szeretet, tisztelet és a gondoskodás jegyében diákjaink meglátogatták a gyomaendrődi Református Szeretetotthon gondozottjait és a Gyomaendrőd Kutyáiért Állatvédő Egyesület telephelyét, ahol a kutyusokkal közös sétát tettek.

A projekt részeként a csapatok logót, posztereket, bemutatókat, keresztrejtvényt, szófelhőket, leveleket, közös szerkesztésű tematikus e-bookot készítettek, melyeket az eTwinning központi portálján osztottak meg egymással. Mindeközben új Web 2 eszközöket, applikációkat használtak. A project ’nyelve’ az angol volt. Az együttes tevékenységek központjában a képességközpontú fejlesztés, a tantárgyközi ismeretek elsajátítása, projektalapú oktatás, csapatmunka álltak.

A tanév végi zárást követően, projektjük elnyerte a Nemzeti Minősített eTwinning Projekt címet (National Quality Label), mely lehetőséget adott számukra az október 12-én megrendezésre kerülő eTwinning Magyarország  Verseny 2023 -on való megmérettetésre. Az online válogató után a versenynapon 10 csapat, összesen 95 diák mutathatta be a projektjét. Minden csapatnak 20 perc állt rendelkezésére, hogy tanáraik segítségével ismertessék projektjeiket, melyhez bármilyen eszközt használhattak.

A program lebonyolítására a hűvösvölgyi Hotel Tiliana-ban került sor, ahol a résztvevők teljes ellátást kaptak. Elsőként az Oktatási Hivatal köznevelési elnökhelyettese, Dr. Puszter Bernadett köszöntötte a megjelenteket, majd Merklné Kálvin Mária, a Pedagógiai-szakmai Szolgáltatások Koordinációs Főosztályának főosztályvezetője vette át a szót és vezette moderátorként a versenynapot. Az ünnepélyes megnyitót követően, a délelőtt folyamán az óvodás és általános iskolás csoportok színvonalas projektjeivel ismerkedhettünk meg. A délután már a középiskolásoké volt: három csapat kapott lehetőséget projektjeik bemutatására. A projekt témák igazán változatosak voltak: tudományos játék, környezetvédelem, egészséges életmód, mentális és fizikai egészség, életkori kérdések, pénzügyi ismeretek, saját kultúra bemutatása, más kultúrák megismerése, idegen nyelvek tanítása játékos formában.

A versenyt az Oktatási Hivatal által delegált szakértők és az eTwinning Magyarországi Szolgáltató Pont tagjai értékelték, akik a helyszínen pontozták a csapatokat:

Bagi Andrea – az Oktatási Hivatal Pedagógiai-szakmai Szolgáltatások Koordinációs Főosztálya, Köznevelési Projektek Szakmai Koordinációs Osztálya, az eTwinning Magyarországi Szolgáltató Pont koordinátora

Tar Zsuzsa – az Oktatási Hivatal Pedagógiai-szakmai Szolgáltatások Koordinációs Főosztálya, Köznevelési Projektek Szakmai Koordinációs Osztálya

Tokainé Füle Katalin – az Oktatási Hivatal Pedagógiai-szakmai Szolgáltatások Koordinációs Főosztálya, Sulinet Osztály

Mindenki izgatottan várta az eredményhirdetést. Intézményünk 6 fős „Digital Dream Team” csapata az előkelő második helyezést érte el, melyhez kilencvenezer forint értékű IKT eszközvásárlásra fordítható vásárlási utalvány is társult.

A csapat tagjai: Kertész Sára, Szendrei Kristóf, Török Zsombor, Vaszkán Milán 10.a osztályos, valamint Kiszely Kitti és Csaba Attila 11.a osztályos tanulók, felkészítő tanáruk Szabadka Marianna tanárnő volt.

A vacsorát követően elsétáltunk a közeli Nagy-Hárs-hegy tetején álló Kaán Károly-kilátóhoz, hogy megcsodáljuk a tetejéről nyíló budapesti panoráma páratlan látványát.

A kétnapos rendezvény második napján az eTwinning Gyereknap került megrendezésre. A meglepetés programok helyszínének a Fővárosi Állat- és Növénykert adott otthont, ahol a résztvevő csapatok korcsoportjuknak megfelelő bemutatókon, élménypedagógiai foglalkozásokon vehettek részt.

Köszönjük a szervezőknek, az eTwinning Magyarországi Szolgáltató Pont munkatársainak ezt a csodás két napot!