A Szeged – Csanádi Egyházmegye Gelsey Vilmos Pedagógiai Intézete idén ünnepli megalakulásának 10. évfordulóját. 2014-ben tisztelegve a névadó előtt megalapították a Báró Gelsey Vilmos-díjakat, melyek azóta minden éveben átadásra kerültek a  magyar nevelés ügyéért elkötelezett, kiemelkedő teljesítményt nyújtó keresztény pedagógusok és gazdasági szakemberek számára.

Idén a Báró Gelsey Vilmos-díj – a plakettel kitüntetést a magyarországi szalézi iskolák jogi és pedagógiai munkájának megalapozásáért, a XXI. század modern egyházi szakképzés magyarországi megvalósításáért, Koblenc Attila a Don Bosco Keresztény Pedagógiai Szakkollégium vezetője kapta.

A Báró Gelsey Vilmos-díj – a szoborral kitüntetést a rendszerváltás utáni időszak katolikus köznevelési intézményeinek létrehozásában, fenntartói átvételében mérvadó tevékenyégéért, a pedagógusi munkában, az intézmények életében a keresztény értékek elkötelezett támogatásáért Barabás Hunorné, a Szent Gellért Katolikus Iskolai Főhatóság nyugalmazott főigazgatója kapta.

Barabás Hunorné, akit mindenki Margóként ismer és tisztel Ft. Dr. Kiss-Rigó László püspök úrtól és Csák János, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterétől vehette át kitüntetését. Külön öröm volt számára, hogy a SZEGEKIF jelenlegi és a közelmúltban nyugdíjba vonult igazgatói is jelen voltak az ünnepségen, akik szűnni nem akaró vastapssal köszöntötték egykori kedvelt vezetőjüket. Laudációját utódja, Dr. Lipcsei Imre tartotta, aki kiemelte, hogy Barabás Hunorné a SZEGEKIF 2007-es létrehozásában, működésének beindításában, az egyházmegyéhez tartozó köznevelési intézmények szakmai irányításában elévülhetetlen érdemeket szerzett. Áldozatos munkájának köszönhetően sok intézmény csatlakozott a Főhatósághoz, így az induló 7 intézmény helyett, nyugdíjba vonulásakor közel 80 óvoda, általános iskola és középiskola tartozott az egyházmegyéhez.

Az ünnepség állófogadással zárult, ahol felelevenedtek a régi emlékek, melyek középpontjában egy ember állt, Barabás Hunorné Margó.

Barabás Hunorné laudációja 

További sajtómegjelenés:

gfe.hu

delmagyar.hu

szegedma.hu

https://www.radio88.hu/barabas-hunorne-es-koblencz-attila-reszesult-az-iden-gelsey-dijban/