Példaértékű fenntarthatósági program a mórahalmi Szent László Katolikus Általános Iskolában.

„Példaértékű fenntarthatósági programjukkal, közösségi összefogásban, elhivatottan dolgoznak a jövő generációk szemléletformálásán, környezettudatosságának fejlesztésén, egy fenntarthatóbb holnapért” – olvasható azon az oklevélen, amit Guntram Würzberg, az E.ON Hungária Csoport elnök-vezérigazgatója küldött a mórahalmi Szent László Katolikus Általános Iskolának.

Az iskola a 2023-as E.ON Föld bajnokai fenntarthatósági pályázat egyik nyertese.

A tavalyi E.ON Föld bajnokai fenntarthatósági pályázaton iskolánk közel egymillió forinttal gazdagodott. A pénzt az iskolakert fejlesztésére fordítják.

„Nem volt kérdés, hogy jelentkezzünk. 2019 óta iskolakertünk is van, ahová heti rendszerességgel járnak ki a gyerekek, répát, retket, salátát termesztenek, amit ők is takarítanak be, majd fogyasztják el tízóraiként. A sikeres pályázatnak köszönhetően közel egymillió forintból tudjuk fejleszteni az iskolakertet. Tanösvényt alakítunk ki, és folyik a permakultúrás termesztés bevezetése is.” – mondta el Martyinné Pálföldi Anett intézményvezető.

Az iskola ezen kívül többféle program megvalósítását tervezi, amelyekkel a tanulók különböző évfolyamait célozzák. A tevékenység fókuszában az iskolakert kreatív megújítása áll. A folyamatok megtervezésébe már aktívan bevonják a diákokat: a közös kialakítás a koncepciójuk szerves részét képezi. Emellett több külsős partnerrel együttműködve szeretnék színesebbé tenni az oktatást.

Hétvégente például rendszeresen fognak össze a szülők és a gyerekek, hogy közösen munkálkodjanak az iskolakertben. A tereprendezés mellett elkészült a tanösvény, a magaságyás, új helyre került és kibővült a komposztáló, és a diófa tövében pihenőhely várja a kertbe látogatókat.

Az iskola elnyerte a „Madárbarát Iskola” címet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettől. A kitüntető címet azért kapták meg, mert gondoskodnak a madarakról, etetik itatják a madarakat a fákkal, bokrokkal benőtt iskolaudvaron.

Internetes hivatkozás: https://www.delmagyar.hu/helyi-kozelet/2024/04/a-fold-bajnokai-lettek-a-morahalmi-iskolasok#google_vignette