A békésszentandrási Hunyadi János Katolikus Általános Iskola is részt vett a Nemzeti Örökség Intézete által meghirdetett Nemzeti Emlékezetpedagógiai Programban.

Az Egyházmegye anyagi támogatásával megvalósuló program a diákok számára már az utazás előtt elkezdődött, méghozzá a látnivalókra való szakmai felkészüléssel: Szitó Mónika tanárnő a kirándulás előtt egy különóra keretében ismertette meg az utazó diákságot Budapest történelmével, az Országház múltjával, jelentőségével, hogy a történelmi emlékhelyre érkezve a fiatalok már megfelelő tudásanyaggal rendelkezzenek.

A személyes élménygyűjtést célzó program során a diákok idegenvezetéssel bejárták a Parlament nevezetes helyszíneit, megtekintették a Kupolacsarnokot a Szent Koronával és a koronázási  jelvényekkel, a Főrendiházi Üléstermet, valamint azt a Békésszentandrásról származó szöveget, mely a padlózatot díszíti.

A látogatás részeként részt vehettek a „Királycsinálók” nevű múzeumpedagógiai foglalkozáson is, hol az előre meghatározott ünnepi protokoll szerint játszották el a diákok a királyi koronázás szertartásának legfontosabb jeleneteit. Nagy örömmel öltöztek be a tanulók királynak, királynénak, érseknek, pohárnoknak.

Az Országház után a csoport még tett egy sétát a Kossuth téren és a Hősök terén, majd az esti órákban hazatértek Békésszentandrásra.